Hente viden om sanser i USA med Protac Legatet

Inspirerende international sanseintegrations kongres
oktober 8, 2017

Det er med stor taknemlighed at jeg har modtaget Protac legatet på 25.000 kr. til at hente mere viden om sanseintegration og sansebearbejdning til Danmark fra USA.

Protac er skabt af ergoterapeut Pia Christiansen og de laver sansestimulerende produkter der primært beroliger sansesystemet gennem kropslige dybe tryk.
Udvælgelsen af legatmodtageren sker i et samarbejde mellem Protac og Ergoterapeutforeningen. Ergoterapeutforeningens næstformand Lotte Lagoni, deltog i overrækkelsen.

Sanseintegrationsteorien blev udviklet af den amerikanske ergoterapeut og psykolog A. Jean Ayres (1920 -1988). Hun skabte det praktiske og teoretiske fundament for at arbejde bevidst med sanseintegration. Hun var poier på det område der i dag hedder affektiv neurovidenskab. Den forskning der igennem årene har været på området, bekræfter og understøtter Ayres´sanseintegrationsteori.

Det har været mest kendt at arbejde med sanseintegration på børneområdet, ikke mindst da børn gennemgår den sansemotoriske udvikling og til stadighed videreudvikler deres evner og at en tidlig indsats giver god mening. Men A. Jean Ayres udtalte at det også er meget relevant til unge og voksne.

Jeg kunne ikke være mere enig, for alle mennesker bruger deres sanser på en eller anden måde og alle bearbejder sanseindtryk, men det er meget individuelt hvordan vi gør det og det har en stor indflydelse på vores adfærd og trivsel.

Jeg har altid interesseret mig for sanserne og jeg har i 10 år haft fornøjelsen af at arbejde med dette område som privatpraktiserende ergoterapeut.
Dels ved at videreuddanne mig, lave selvstudier og i mit arbejde som selvstændig, at undervise og hjælpe mennesker i alle aldre som søgte efter min ekspertise inden for sanser.

Jeg har de sidste 7 år afholdt kurser i undersøgelsesredskabet Sensory Profile adolescent/adult på dansk Sensorisk Profil til unge/voksne (11 år og op).

Jeg har undervist ergoterapeuter, fysioterapeuter, psykologer, pædagoger, lærere, sygeplejersker, SOSU assistenter, for bare at nævne nogen.

Når man arbejder med noget så komplekst som sanseintegration og sansebearbejdning i nervesystemet, som primært foregår ubevidst, så er det rigtig vigtigt at have viden på området og have undersøgelsesredskaber.

Interessen for at få mere viden på området er heldigvis stigende, som jeg ser det, er det fordi at det er så basalt og med den rette forståelse og den rette hjælp, kan mennesker hjælpes til at trives og få en bedre livskvalitet. Dertil kommer at det er hjælp til selvhjælp med en blid og skånsom metode, som oven i købet kan være sjov og behagelig.

Når det er sjovt at gå på arbejde og det ikke føles som arbejde – ja så er det bare at fortsætte. Jeg lever efter princippet Livslang læring – derfor er der altid plads til at lære noget nyt og videreudvikle.

Sanseintegrations teorien og praksis har sine rødder i USA og da der er bedre betingelser for at arbejde med det og forske i det i USA. Så er det grunden til at jeg vil hente viden der fra.

Skriv et svar