At blive overstimuleret

Inspirerende international sanseintegrations kongres
oktober 8, 2017
Berøringssansen – den taktile sans
oktober 8, 2017

Mange mennesker kender til det at blive overstimuleret.
Der er et væld af muligheder for at blive overstimuleret af forskellige sanseindtryk, i forskellige situationer, i perioder af ens liv hvor man kan rumme mindre end andre.
Varigheden af den tiden – og styrken på sanseindtrykkene, har stor betydning for hvor meget det påvirker.
Motivationen for det man befinder sig i, er også af stor betydning. Graden af kontrol over en situation er også af kæmpe betydning, de sanseindtryk og situationer vi har høj grad af kontrol og forudsigelighed, virker mindre overvældende end situationer hvor der er lav grad af kontrol og forudsigelighed.

En sensorisk profil og viden om sansebearbejdning, giver viden om hvilke sanseindtryk og situationer, der påvirker. Ofte viser det sig at være flere eller andre sanseindtryk, situationer og følelser, end dem som man er vidende om.
Der findes mange redskaber til at mindske tendensen til at blive overstimuleret og de er meget afhængig af hvad der er sensibilitet over for.

Her er en tegnefilm som jeg syntes illustrerer hvordan sanseindtryk kan fylde så meget at det er ude af proportion og at det skaber stress reaktionen, flygt, kæmp, frys. Klik her for at se tegnefilmen (advarsel – der er en del høje lyde)

Skriv et svar